Voordelen ecologische isolatie
- Geplaatst op
- Door Natuurplus
Ecologische isolatie is in de basis gemaakt van natuurlijke vezels, heeft een positieve CO2 opslag, zijn hergroeibaar/herbruikbaar en nemen deel aan de biologische kringloop.
Faseverschuiving
Bouwfysisch gezien geeft een isolatiemateriaal in een ideale gebouwschil niet alleen thermische isolatie, is dampopen en vochtregulerend, maar heeft ook een goede 'faseverschuiving'. Faseverschuiving is een waarde, uitgedrukt in uren, die aangeeft hoe lang stralingswarmte erover doet om door een isolatielaag te komen.
Zo hebben de traditionele isolatiematerialen als PUR/PIR/glaswol/steenwol goede isolatiewaardes en soms nog een betere lambdawaarde, maar hebben deze materialen een erg slechte faseverschuiving in vergelijking tot ecologische isolatiematerialen. Neem bijvoorbeeld Thermofloc cellulose als voorbeeld. Wanneer je deze cellulose gebruikt in een dak van 23,5cm is de faseverschuiving ca. 12-14 uur, hierdoor warmt het 's zomers binnen in huis dus in principe nooit op en hou je de hitte buiten. Wanneer je in dezelfde opbouw een traditioneel isolatiemateriaal gebruikt, is de faseverschuiving ca. 4-6 uur, dus meer dan de helft! Hierdoor heb je in de zomer altijd een warm huis en door de dampdichte constructie die wordt gebruikt bij de traditionele isolatiematerialen, kan de warmte ook nog eens niet je huis uit!
-> Kijk bij het uitzoeken van de isolatie dus niet enkel naar de waardes, maar laat je goed adviseren om zo tot de juiste keuze te komen! Zo kan je op je energierekening/koellasten besparen.
Alleen isolatiematerialen uit natuurlijke vezels hebben alle eigenschappen die nodig zijn in een goede vloer, wand of dakopbouw.
Gezond woonklimaat
Eén van de andere voordelen die klanten merken bij gebruik van ecologische isolatie, is het gezonde en stabiele binnenklimaat. Doordat ecologische isolatiematerialen in een dampopen constructie worden gebouwd, kan het vocht opslaan en afgeven naar buiten, of eventueel weer terug afgeven aan de binnenlucht wanneer het wat droger is. Dit zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid en draagt bij aan een gezond en aangenaam binnenklimaat. Verder bevatten ecologische isolatiematerialen in principe geen schadelijke stoffen voor je gezondheid. Controleer dit ook goed, want bij sommige isolatiematerialen worden nog boorzouten toegevoegd om een hogere brandklasse te behalen!
CO2-positief
Doordat de meeste ecologische isolatiematerialen van plantaardige oorsprong zijn slaan ze CO2 op, doordat ze als plant/boom groeien. Deze materialen worden geoogst, verwerkt en getransporteerd, waar wel wat CO2 wordt uitgestoten, maar dat valt in het niet vergeleken met de grote hoeveelheden CO2 die in het materiaal zit opgeslagen.
-> Neem bijvoorbeeld Thermofloc cellulose dat een CO2 opslag heeft van -1,33 p/kg.
-> Thermofloc cellulose heeft tevens een MPG norm van 0,23 p/kg.
Brandklasse
Een veelgestelde vraag vanuit aannemers gaat over de brandklasse van ecologische/biobased isolatiematerialen.
Over het algemeen hebben ecologische isolatiematerialen een lagere brandklasse (E), denk bijvoorbeeld aan houtvezelisolatie. Hierdoor moet men altijd met extra cachering (brandwerend plaatmateriaal) werken, waardoor de constructie ook weer duurder wordt en dit heeft natuurlijk niet de voorkeur.
-> Thermofloc cellulose isolatie heeft een brandklasse B, zonder toegevoegde boorzouten! Hierdoor is dit product uitstekend te gebruiken als na-isolatie, maar ook in de nieuwbouw of in de hsb prefab-elementen.
Aanvullende voordelen Thermofloc cellulose:
- Ongevoelig voor schimmelvorming.
- Thermische en akoestische isolerende werking.
- 100% boraatvrij.
- Vanuit Natuurplus professionele begeleiding bij implementatie in productieproces en deskundige rapportage bouwfysica cellulose toepassingen.
- Superieure faseverschuiving.
- Korte verwerkingstijd montage isolatie.
- Meest volledig gecertificeerde product op de markt: EPD, Natureplus, ISDE, ISO, TUV, NMD, BCRG.
- Inblaastechnologie passend bij productie capaciteit.
- Goede winter-/zomerisolatie, gelijkwaardige lambdawaarde aan glaswol en steenwol (0,037).
- Vanaf 14cm subsidie te verkrijgen.
-> Een persoonlijke vraag met betrekking tot uw eigen woning of een professioneel project? Neem contact met ons op via [email protected] en wij zijn u graag van dienst!